Dronelennätyksen lainsäädäntöä
"Koko EU:n dronelennättämisen yhtenäistävä asetus tuli voimaan 31.12.2020. Sen mukaan kaikkien yli 250 g painavia tai kamerallisia droneja käyttävien, niin harrastus- kuin yritystoiminnassa, pitää rekisteröityä, perehtyä dronejen lennättämiseen ja pääsääntöisesti suorittaa koe. Avoimessa kategoriassa toimiminen ei kuitenkaan vaadi erillistä toimintalupaa." © TrafiCom
Tärkeimmät dronelennätystä koskevat säädökset
Alla on lista määräyksistä, jotka sinun tulee huomioida, kun suunnittelet dronelennätyksen aloittamista. Kuten yllä olevasta TrafCom'in tekstistä näkyy, on dronelennätys tiukasti säädeltyä. Kevyin sääntely koskee "Avoin"-kategorian dronelennätyksiä, joissa riskitaso on pienin. Ilmatilan sääntelyn ensisijainen tehtävä onkin taata kaikille halukkaille ja vaatimukset täyttäville ilmailijoille itselle ja kanssaihmisille turvallinen tila: dronelentäjä ei ole ilmatilassa yksin, vaan hän jakaa sen muiden droneharrastajien, droneammattilaisten ja miehitettyjen ilma-alusten kanssa. Tästä syystä tarvitaan yhteiset pelisäännöt, jotta kaikilla olisi tilaa liikkua turvallisesti ilmatilassa.
755/2000
Uusi aluevalvontalaki (755/2000) sekä sitä täydentävät aluevalvonta-asetus (971/2000) ja suoja-alueasetus (1125/2000) astuivat voimaan vuoden 2001 alusta.
Ellei Suomea velvoittavasta kansainvälisestä sopimuksesta muuta johdu, Suomen alueella ei ilman lupaa saa lennon aikana ilma-aluksesta tai muusta ilmassa liikkuvasta laitteesta taltioida tietoa sähkömagneettisilla tai akustisilla kuvaamisen tai kuvantamisen menetelmillä.
(EU) N:o 376/2014
Tämän asetuksen tavoitteena on parantaa ilmailun turvallisuutta varmistamalla, että asiaankuuluvia siviili-ilmailun turvallisuustietoja ilmoitetaan, kerätään, tallennetaan, suojataan, vaihdetaan, jaetaan ja analysoidaan.
Flyk Oy kehittää ilmailua tarjoamalla yleis- ja miehittämättömään ilmailuun kattavan, ajantasaisen ja nykyaikaisen digitaalisen ilmailukartta-alustan sekä työkaluja lentojen ja ilmatilojen suunnitteluun.
Tämän sivuston ohjeet perustuvat mm. seuraaviin lakeihin ja määräyksiin:
- Ilmailulaki (864/2014)
- ASM-toimintakäsikirja
- Valtioneuvoston asetus ilmailulta rajoitetuista alueista
- Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/947.
TRAFICOM/600368/03.04.00.01/2021 GEN T1-4
TrafiComin ohje onnettomuuksista, vakavista vaaratilanteista ja poikkeamista ilmoittamisesta
7.11.2014/864
Valtioneuvoston asetuksella voidaan rajoittaa ilmailua tai kieltää se valtion johtamisen, maanpuolustuksen, rajavalvonnan, pelastustehtävien tai varautumisen kannalta tärkeiden kohteiden ja alueiden yläpuolella taikka ympäristön suojelemisen kannalta valtakunnallisesti tärkeiden alueiden yläpuolella. Liikenne- ja viestintävirasto voi lentoturvallisuuden, turvallisuustutkinnan, maanpuolustuksen, aluevalvonnan, rajaturvallisuuden, poliisitoiminnan, pelastustehtävien tai yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi välttämättömästä syystä rajoittaa taikka kieltää ilmailun tietyllä alueella enintään neljän viikon ajaksi.
(EU) 2019/945
Tässä asetuksessa vahvistetaan vaatimukset sellaisten miehittämättömien ilma-alusjärjestelmien, joita on tarkoitus käyttää täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2019/947 määriteltyjen sääntöjen ja edellytysten mukaisesti, sekä etätunnistukseen tarkoitettujen lisälaitteiden suunnittelulle ja valmistukselle. Siinä määritellään myös ne miehittämättömien ilma- alusjärjestelmien tyypit, joiden suunnittelu, valmistus ja huolto on sertifioitava.
(EU) 2019/947
Säännöt ja menetelmät miehittämättömien ilma-alusten käytössä. Ensimmäinen soveltamispäivä 31.12.2020. Kolme toimintakategoriaa: avoin, erityinen ja sertifioitu. Rekisteröintivaatimukset UAS-toimijoille. Kauko-ohjaajien koulutusvaatimukset. UAS-ilmatilavyöhykkeet.
(EU) 2019/947 ja 2019/945
This publication contains the rules and procedures for the operation of unmanned aircraft, displayed in a consolidated, easy-to-read format, with advanced navigation features through links and bookmarks.
13.11.2014/930
Ilmailua on eräissä osissa Suomea rajoitettu kielto- ja rajoitusalueilla, ja niillä myös dronejen lennättäminen on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Pysyvistä ilmailun kielto- ja rajoitusalueista on säädetty tässä asetuksessa.