Drone kauko-ohjaajan muistilista
Päivitetty: 28. heinäk. 2023
Eilinen, 13.7.2023 valtiovierailu Helsingissä sulki käytännössä suuren osan Uuttamaata drone-lennoilta. Tieto lentokieltoalueen laajuudesta ei vaan ollut tavoittanut dronelentäjiä, tai lentokieltoa rikottiin tahallisesti. Poliisi sakotti lehtitietojen mukaan useita lentäjiä (eli luvattomat dronet oli kuitenkin pystytty tunnistamaan etätunnistuksella tms.) Asiasta uutisoi mm. Länsiväylä-lehti artikkelissa https://www.lansivayla.fi/paikalliset/6067232 .
Tämä onkin hyvä hetki kerrata kauko-ohjaajan (dronelentäjän) muistilistaa, mitä toimenpiteitä hänen tulee suorittaa ennen jokaista dronelentoa:
Käy lentotehtävä läpi kaikkine lentoon osallistuvien kanssa
Tarkista dronen kaikki järjestelmät, että ne toimivat oikein, että akuissa on riittävä lataus, ettei alueella ole radiohäiriöitä.
Tarkista lentoalueen piirteet. Tarkista NOTAM-ilmoitukset esim. Aviamaps.com-palvelusta. Varmista, että voit pitää turvallisen etäisyyden muihin ihmisiin.
Älä lennä lentokielto- tai -rajoitusalueilla ilman asianmukaista lupaa.
Kameralla varustettua dronea ei saa lennättää Puolustusvoimien määrittämillä ilmakuvauskieltoalueilla.
Perehdy dronen käyttöohjeisiin ja miten dronen moottorit pysäytetään hätätilanteessa.
Valitse sopiva lentoonlähtö- ja laskeutumispaikka sekä varalähtö- ja -laskupaikka.
Tarkista säätila lentoalueella lennon aikana
Käy läpi lentotehtävä.
Tarkista dronen kaikki järjestelmät. Aseta RTH-moodin lentokorkeus ja paluupiste.
Tee riskiarvio lentoalueesta.
Vasta tämän jälkeen voit lähteä lennolle. Kyseisissä lentokieltoaluerikkomuksissa oli jäänyt kohta 3 tekemättä tai ei välitetty kiellosta.
Piittaamattomuus osoittaa osaltaan tyhmyyttä, sillä kuka hyvänsä voi tarkistaa lentävän dronen omistaja- ym. tiedot nähdessään dronen lentämässä käyttämällä kännykkäsovellusta, esim. "Drone Scanner", jotka kertovat dronen rekisterinumeron (UAS ID) ja tällä tiedolla voi selvittää häiritsevän dronen omistajan ja törkeimmissä tapauksissa tehdä rikosilmoituksen.
Comments